Begynnerguide til å komme i form

Sett mål

En plan uten et mål er kun et ønske, sies det – så også når det kommer til å komme i form. Det er derfor viktig at det første du gjør er å identifisere hva du ønsker å oppnå. Ønsker du å gå ned i vekt, eller vil du bygge muskler? Vil du løpe 3 km på under kvarteret? Vær spesifikk og loggfør nå-situasjon opp mot mål-situasjon slik at du har målbare parametere.

Hva skal du spise?

Også dette avhenger av ditt mål. Skal du ned i vekt må det inn mindre energi enn du forbrenner. Dette for å tære på fettreservene dine. Finn en kalorikalkulator på nett og ta med ditt aktivitetsnivå i beregningen for et bilde på hvordan du ligger an. Hurtigdietter eller dietter som utelukker så mye at målet ditt ikke praktisk kan oppnås bør du styre unna – dette skal være en livsstilsendring du kan leve med. Ønsker du å bygge muskelmasse må du få i deg nok mat, og da særlig proteiner og karbohydrater. I begge tilfeller er du tjent med i lengden å tenke sunnhet heller enn å strebe etter de radikale endringene i kroppen din.

Hvilken treningsform skal du velge

Liker du ikke å løpe, men har planer om å komme i form med å jogge, har du satt deg selv opp for et tap helt fra begynnelsen av. Velg treningsformen du vil komme til å like å gjøre. Likte du ballspill på skolen kan du forsøke å finne et bedriftslag i den sporten du foretrekker – undersøk med arbeidsplassen din om det finnes noen. Det samme gjelder rabatter på treningsstudio, om det er vekt- og saltreningen du foretrekker. Kan du ikke komme på en eneste sport eller treningsform du kan like, kan en skikkelig svett gåtur i skog, mark eller fjell gjøre samme – og ofte bedre – nytte enn organisert trening, med sitt varierte terreng og høydeforskjeller. Godt for sjela er det óg.

Mål – ikke vekt

Et fokus på vekt kan fort vise seg å gi deg feil bilde på din framgang. En kropp som går ned i vekt vil ikke automatisk bli sunn, sterk eller stram – faktisk kan du ende opp med det motsatte om vekten får alt å si. Skal du ned 50 kg vil tallet på vekta selvsagt ha mye å si, men ønsker du å komme i form kan det å finne fram målebånd ofte gi et bedre bilde. Muskler veier nemlig mer enn fett, men tar mindre plass.

Ring en venn

Har du problemer med å finne den indre motivasjonen, men snører løpeskoene på dersom en venn vil ha deg med, så skal du holde på denne vennen. Å finne motivasjon hos andre skal man ikke kimse av. Allier deg derfor med en venn eller bli med på et lag – eller skaff deg en hund – og du har skaffet deg en personlig trener. Før en god treningsrutine er på plass kan det å motivere hverandre fort bli et være eller ikke være for målet ditt.

Lykke til!

Comments are closed.