Tips for varig vektreduksjon

Å gå ned i vekt er kanskje noe de fleste av oss på et eller annet tidspunkt i livet har vurdert. 2 kg, 5 kg eller 20 kg – prinsippet er det samme: Du må sørge for mer energi ut enn inn. Hokus pokus-dietter eller lure tips som å aldri spise etter kl 18 er råd du ikke vil komme til å greie å leve etter i det lange løp, med det resultat at man faller tilbake til gamle vaner og setter i gang jojo-slanking. Dette er slanking som ikke er bra for kroppen – og garantert ikke bra for hodet. Om du kan greie å skifte fokuset fra «å bli tynnere» til «å leve sunnere» vil du se at du snart vil få den kroppen du vil bli mer fornøyd med. Her er noen tips til hvordan du kan oppnå dette:

Mat – energi inn

Mer energi ut enn inn – med mat betyr dette at du må passe på hva du spiser. Ulike matgrupper gir mer energi enn andre, mens noen ikke gir noe energi i det hele tatt, men kan fylle opp magen. Andre igjen gir så mange kalorier pr volumenhet at man snakker om tomme kalorier. Når det kommer til hvilke matgrupper som har mest/minst kalorier så vet de fleste av oss hva det er snakk om: Det er stor kaloritetthet i kaker og snacks, og ikke så mange kalorier i agurk. Målet du bør strebe etter er å få i deg matvarer som gir langsomme kalorier – som holder deg mett lenge – og som også inneholder gode ting kroppen din vil ha som vitaminer, mineraler og antioksidanter. Du vil også holde blodsukkeret stabilt.

Proteiner og langsomme karbohydrater er også nøkkelingredienser du må se etter.

Problemet er å greie å holde seg til et visst antall kalorier per måltid – og å holde seg unna kaloribombene. Et tips er å skaffe seg en app hvor du plotter inn det du spiser i løpet av en dag – i alle fall i begynnelsen, til du får en viss idé om hvor mange kalorier ulike matgrupper inneholder. Regn deg deretter ut til hvor mange kalorier du med din vekt og aktivitetsnivå behøver.

Å spise med måte er også en bedre tilnærming til vektreduksjon enn å nekte seg visse matvarer. Husk at spiseendringene dine skal kunne overholdes også på de dagene med stress og lavere motstandskraft.

Kort fortalt:

  • Høy energitetthet – liten metthetsfølelse: Kaker, raske karbohydrater (pasta/loff), godteri etc.
  • Høy energitetthet – stor metthetsfølelse: Frukt, avocado, bananer, bønner, linser etc.
  • Lav energitetthet – stor metthetsfølelse: Ulike typer grønnsaker,
  • Langsomme karbohydrater: Grovbrød, grov pasta, havregryn etc.
  • Mange proteiner: Fisk, kylling, ost, egg etc.

Trening – energi ut

I tillegg til å spise sunt bør du også bevege deg mer for å oppnå vektreduksjon. I tillegg til å forbrenne flere kalorier ved å trene, vil du også få strammere kropp og oppnå gode og langvarige fordeler for helsen din. Begynn å løfte vekter, jogge eller bli med på en idrett du liker. Begynn å ta trapper, sykkel til jobben og skaff deg hund, og du er på god vei mot et lettere og mer sunt liv.

Comments are closed.